Cranio Sacraal

Cranio Sacraal therapie bij Praktijk Gejome in Grave

Wat is Cranio Sacraal Therapie

Tijdens de vorming van het embryo ontwikkelt het zenuwstelsel zich als eerste, samen met het bindweefsel. Daar rond ontstaan alle organen, spieren , beenderen en de huid.Het systeem dat uiteindelijk het binnenste meest verborgen gebied vormt van ons lichaam noemen we het Cranio-Sacrale systeem.
Het bestaat uit :
  • hersenen en ruggemerg met talloze zenuwbanen die naar alle delen van ons lichaam voeren de dura mater (rugge – of hersenvlies) die hersenen en ruggemerg omsluit. De dura wordt dan fascia dat de zenuwbanen die uit het ruggemerg vertrekken omsluit en tenslotte ook het orgaan of spiertje omvat
  • tussen deze twee zit het Cranio-Sacrale vocht
In het midden van de hersenen is een soort pompje dat C-S vocht produceert, non-stop.Dit vocht wordt door de hersenen en ruggemerg gedrukt en zorgt voor voeding en schoonmaak.
De druk doet de beweegbare platen van de schedel uitzetten, drukt wervels uit elkaar ( zodat tussenwervelschijven even kunnen ontspannen) en duwt het heiligbeen naar onder toe ( zit het heiligbeen vast dan worden de onderste wervels zijwaarts gestuwd wat de tussenwervelschijven doet scheuren = hernia ).Wordt de druk hoog dan gaat een soort sprinklersysteem open en het overtollige verbruikt C-S-vocht verdwijnt terug in het bloed. We spreken dan ook van een half-open hydraulisch systeem.Onthoudt dat de hersenfunctie 80 % van al onze energieproduktie opeet.
En nu het wonder:
Overdag stopt dit systeem spontaan, dan zitten we te dromen of we doen even een dutje ( regeneratie).Wordt het donker dan begint de epyphyse ons lichaam voor te bereiden voor de slaap.Gaan we dan slapen dan valt het C-S systeem stil. Met als resultaat dat de hersenfunctie stilvalt, dus 80 % energie komt vrij en deze stroom van energie maakt de ‘regeneratieteams’ wakker in ons lichaam.In C-S werk imiteren we dit systeem. Meer nog, we leren als practitioner ook ons eigen C-S-systeem stil te zetten. Een simpele rekensom leert dan dat tijdens de behandeling zoveel energie vrijkomt dat de’ regeneratieteams’ bij cliënt en therapeut wakker worden.Er is dus het maximum aan energie dat mogelijk is, aanwezig tijdens deze behandeling.De technieken die gebruikt worden zijn gericht op ‘leren’ met onze lichaamsintelligentie, het intellect van onze cellen.Belangrijk hier is het ‘her-leren’ te functioneren in een bewustzijnsfeer waarin niet het denken maar puur intuitief voelen je de weg wijst.Luisteren naar het Cranio-Sacrale ritme en naar de bewegingstaal van de cellen zorgt voor een communicatie tussen de twee lichamen.Uit deze basis zijn de fascia-release technieken en de schedeltechnieken zeer makkelijk te begrijpen en uit te voeren.Je leert dan plekken waar energie geblokkeerd is te herkennen en weg te nemen.Het doel is steeds meer ruimte te creëren dan aanwezig is zodat de persoon zijn maximaal potentieel kan bereiken, vooral de hersenen zijn zeer dankbaar om in een grotere ruimte hun werk te mogen doen.

Lijst met aandoeningen die met Cranio Sacraal Therapie goed te behandelen zijn

fibromyalgie,
gewrichtsklachten,
zenuwpijn ,
nek en schouder klachten,
carpaaltunnelsyndroom ,
oorklachten,
nervositeit,
menstruatieproblemen,
lage rugklachten,
maag- en darmklachten,
dyslectie,
ADHD,
trigeminus neuralgie (aangezichtspijnen),
slapeloosheid,
verslavingen ,
hyperventilatie,
impotentie,
hoesten,
hoge bloeddruk,
migraine,
enz, enz.

Behandel methodes zijn complementair wat inhoud dat naast cranio sacraal therapie een behandeling veelal bij Gejome gecombineerd wordt met acupunctuur of medical taping.